Întrebări pentru părinți

Să ai copii este o mare bucurie și poate însemna pentru cei mai mulți dintre noi chiar sensul existenței noastre.

Să-i vezi cum cresc, să le auzi primele cuvinte rostite, să le urmărești primii pași, sunt momente pe care nu le uiți niciodată. Dar a-i crește poate constitui și o adevărată provocare.

E suficient să le asigurăm masă, casă și accesul la educație? Avem copii pentru ca ei să ne urmeze nouă visele neîmplinite sau știm să-i ajutăm să-și găsească propriul drum? Cum este cel mai bine: impunem limite sau îi lăsăm cât mai liberi? Îi pedepsim, și dacă da, cum? Sau pur și simplu îi creștem așa cum ne-au crescut părinții pe noi sau din contră, exact așa nu?

Oare știm că timpul pe care îl oferim copiilor noștri face diferența între un școlar echilibrat și fericit și unul cu probleme de adaptare și mereu furios? Știm să-i ascultăm? Știm cum să le valorizăm comportamentele bune și să le înlăturăm cu fermitate pe cele nepotrivite? Știm în ce mod să le facem observație fără să-i criticăm?

De fapt, nu aflăm (înainte de a avea copii) că slujba de părinte este cea mai grea și plină de responsabilități meserie a zilelor noastre. Este un serviciu cu program non-stop, cu termene limită, fără vacanțe, un contract pe perioadă nedeterminată fără posibilitatea întreruperii, a rezilierii prin demisie sau pensionare. Este adevărat că este o slujbă frumoasă: ne iubim copiii și vrem ce este mai bun pentru ei, dar știm cum să facem asta? Cel mai bun înseamnă cel mai scump?

Este o meserie grea pe care o faci fără a absolvi vreo școală, n-ai carnet pentru respectarea anumitor reguli, nu primești diplomă de niciun fel și nu urmezi nici cursuri de calificare. Ești doar tu cu intuiția ta de (fost copil și) actual părinte.

Este suficient?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s