Stima de sine…ce este și ce nu este…

Stima de sine  este un concept intens folosit atât în limbajul profesioniștilor din domeniul dezvoltării personale, cât și în rândul persoanelor interesate de propria evoluție. Am auzit de multe ori cât de importantă este stima de sine în reușita personală și profesională… și totuși, cât de mică este diferența între a avea o părere exagerat de bună despre tine (până la nivelul de a nu mai accepta faptul că și ceilalți au dreptul la opiniile lor, chiar dacă sunt diferite de ale tale) și a ști exact cât să te prețuiești astfel încât să nu te demoralizeze părerea celorlalți???…

Dacă ești educat să ai o părere anormal de bună despre tine, niciodată nu vei accepta când greșești și nu vei reuși să accepți că poate și alții au dreptate. Rezultatul va fi că încet-încet ceilalți se vor îndepărta de tine și te poți trezi având în totalitate dreptate (dar fiind de fapt de multe ori singur).

Stima de sine (în adevăratul înțeles al expresiei) aduce beneficii maxime, în momentul în care, dacă primești o critică din partea cuiva, știi cum să o accepți – dacă este adevărată – sau poți să o respingi cu ușurință dacă nu are legătură cu realitatea.

Dacă o persoană (indiferent cât de importantă este în viața ta – desigur vorbim acum doar despre oamenii maturi) nu are o părere bună despre un/o anume comportament/atitudine/exprimare a ta și ca rezultat, tu intri într-o stare de (mai mare sau mică) deprimare din această cauză, acesta este un prim (și important) semn al unui nivel scăzut al stimei de sine. Fiindcă, doar atunci, părerea celorlalți semnifică mai mult decât ar trebui să conteze propria părere….Numai în acest caz, un vânticel stârnit (chiar) din senin poate demola orice construcție instabilă…..

În momentul în care tu știi exact cât valorezi, oricum ar fi critica primită și de oriunde ar veni, te poate doar ajuta să te reanalizezi, să vezi unde și dacă ai greșit, să-ți reevaluezi atuurile și (chiar) să te reinventezi mai bun și mai generos…. Critica adusă unei personalități puternice care știe să se autoevalueze corect, o inspiră să-și găsească singură resursele pentru a depăși momentele dificile din viață….

Pe de altă parte, o critică (chiar total neadevărată) adusă unei persoane care are probleme în a-și găsi stima în interiorul său și o caută în aprobarea celorlalți poate declanșa o adevărată dramă; edificiul instabil al stimei de sine se poate clătina (chiar dărâma) cu ușurință… Și cu foarte mare greutate (de multe ori doar cu ajutor din afară) se poate reconstrui o personalitate echilibrată, stăpână pe sine, pe acțiunile și pe sentimentele sale….

Dacă ni se întâmplă (foarte) des să ne scadă stima de sine atunci când primim critici din partea celorlalți, este evident că avem o problemă ce ne poate afecta pe termen scurt/mediu și/sau lung….pentru acest tip de situație este dificil să găsim ajutor în noi înșine…cel mai eficient ar fi să solicităm câteva ore de dezvoltare personală/terapie. De cele mai multe ori, doar acestea pot face diferența între ce am fost, ce suntem și ce putem (personal, profesional și psihic) deveni!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s