Cum să NU „judecăm”

Suntem obișnuiți să dăm verdicte.

„Judecăm” și „suntem judecați” în fiecare zi, chiar dacă cei mai mulți dintre noi nu am ajuns niciodată într-o sală de tribunal, nu avem studii de drept sau nu cunoaștem prea bine persoanele în cauză.

Dacă am accepta mai ușor propriile greșeli, poate ar deveni firesc pentru noi să acceptăm și greșelile celorlalți. Pe de altă parte, cum ajungem să fim interesați (uneori chiar obsedați) de modul în care își trăiește viața o persoană care nu are nicio legătură apropiată cu noi?

Îi judecăm pe ceilalți (dar și pe noi înșine) cu mare ușurință și probabil de aceea acceptăm și ne conformăm adeseori etichetelor puse de ceilalți. Avem tendința să știm cel mai bine despre unul sau despre altul că este un om „rău” sau unul „bun”, că este „vinovat” sau „nevinovat”, noi avem „opinii” în legătură cu orice și despre oricine. Nu avem răbdarea (și în mod sigur nici toate informațiile) pentru a analiza comportamentele particulare și circumstanțiale ale persoanelor, ci, trăindu-ne viața „pe-repede-înainte”, ne limităm să îi introducem în „tabele”, pe „categorii” și „sub-categorii”.

Să fie de vină educația pe care am primit-o? Părinții, școala, colegii s-au comportat așa cu noi, iar noi am preluat modelul? Nu cred că este relevant să căutăm „vinovați”. Dar dacă vreodată ne-au durut etichetele pe care ceilalți ni le-au pus, am putea să ne gândim de două (sau de mai multe) ori înainte de a face același lucru.

O provocare pentru voi: hai să încercăm să nu privim oamenii doar în alb și negru! În mod sigur niciunul nu este „alb” în totalitate, dar nici „negru” absolut. Există o mulțime de tonuri de gri, iar câteodată, dacă ne îngăduim să folosim și „culori”, vom avea surpriza să ne descoperim mai des zâmbind și inevitabil vom găsi că viața poate fi chiar frumoasă :).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s